Ετικέτες

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΧΑΣ

 



    Γεννήθηκε το Μάιο του 1936 στο Κάτω Θεοδωράκι του Κιλκίς, με το επώνυμο Λαχανίδης από γονείς πρόσφυγες του Πόντου. Πέρασε τα εφηβικά του χρόνια στο Κιλκίς, όπου και αποφοίτησε από το εξατάξιο τότε Γυμνάσιο το 1955, ενώ τον ίδιο χρόνο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Τμήμα Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα με τις σπουδές του ξεκίνησε και η ενασχόληση του με το θέατρο, συμμετέχοντας στην ομάδα που δημιούργησε το Θέατρο Κήπου της Θεσσαλονίκης και μετά στην Αθήνα, θητεύοντας στο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» του Καρόλου Κουν.

    Επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη ασχολούμενος περιστασιακά με το θέατρο (Όρνιθες του Κουν κ.α.) όπου και εγκαταστάθηκε μόνιμα μετά το πέρας των σπουδών του, εργαζόμενος στην "Τέχνη Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία", ενώ το 1961 προσλαμβάνεται από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), στη Γραμματεία του οποίου ασχολείται με τη διοργάνωση των θεατρικών παραστάσεων στη Θεσσαλονίκη και τις περιοδείες του ΚΘΒΕ στη Βόρειο Ελλάδα.

   Παράλληλα επιδίδεται σ’ αυτό που αγαπά ιδιαίτερα: στον πεζό και ποιητικό λόγο αλλά και στη ζωγραφική. Το Νοέμβριο του 1962 οργανώνει την πρώτη ατομική του έκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και το Φεβρουάριο του 1964 κυκλοφορεί συλλογή πεζογραφημάτων με τον τίτλο "Πεδίον οσφρήσεως". Την ίδια χρονιά πραγματοποιεί τη δεύτερη του ατομική έκθεση στην αίθουσα της "Τέχνης ΜΚΕ" στη Θεσσαλονίκη. Την περίοδο της δικτατορίας έγινε πολιτιστικός συντάκτης στις εφημερίδες «Μακεδονική Ώρα» και «Θεσσαλονίκη», ενώ εργάστηκε ως ιατρικός επισκέπτης και  υπεύθυνος των εκδόσεων «Θεμέλιο».

   Το 1972, και εν μέσω της δικτατορίας των συνταγματαρχών, ο Λαχάς συμβάλλει ακόμα πιο ενεργά στην πνευματική ζωή της πόλης, με την ίδρυση της «αίθουσας τέχνης ‘Κοχλίας’», την πρώτη επαγγελματικά οργανωμένη αίθουσα τέχνης στη Θεσσαλονίκη, με μεγάλη έκθεση του Γιάννη Γαΐτη. Στο τιμόνι του "Κοχλία" έμεινε μέχρι το 1986. Κατόπιν και μέχρι το 1995 διετέλεσε διευθυντής του Βελλίδειου Πολιτιστικού Κέντρου και από το 1999  καλλιτεχνικός σύμβουλος στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Το 1994 εκδίδει τα πεζά Ασκήσεις επί αμμοδόχου, για τα οποία τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο διηγήματος, ενώ το 1998 κυκλοφορεί από τον ραδιοφωνικό σταθμό 9.58 της ΕΡΤ-3 το αυτοβιογραφικό κείμενο Πλους ονείρου – Από τον Εχέδωρο στο Θερμαϊκό. Κείμενά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά και οι στίχοι του μελοποιήθηκαν ευλαβικά από τον Θάνο Μικρούτσικο. «Στενεύουν τα περάσματα, κι οι φίλοι μου φαντάσματα, κι η πόλη μοιάζει γενικώς τάφος οικογενειακός…» (Τυμβωρύχος)

 

       Ο Κώστας Λαχάς ασχολήθηκε ενεργά και με την πολιτική και εξελέγη επί δύο συνεχόμενες θητείες δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, το 1975 και το 1978. Πέθανε στις 9 Δεκεμβρίου 2014 από καρκίνο και κηδεύτηκε σε στενό οικογενειακό κύκλο.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%8E%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%82_%CE%9B%CE%B1%CF%87%CE%AC%CF%82                                                                                                                                                                        https://www.culturalsociety.gr/thessalonikeon-polis/diavazoyme-arthra/kostas-lachas-enas-odoiporos-tis-technis

/

https://www.thessnews.gr/san-simera/o-kostas-lachas-tis-thessalonikis-ton-grammaton-kai-ton-technon/

 https://www.mstf.gr/artwork-artists/lahas-kostas/

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου